Czym jest sukienka koktajlowa?

Sukienka lub suknia koktajlowa to kobiecy ubiór do noszenia na koktajle oraz na okazje pół-formalne lub okazje tzw. „Black Tie”.

Długość sukienki koktajlowej zależy od lokalnej mody – waha się od nieco powyżej kolan aż do kostek. Kiedy jest o 5 cm (2 cale) powyżej kostki nazywa się tą długość „Tea length”, a kiedy prawie dotyka kostki nazywa się długość „Ballerina”, choć sukienki „Ballerina” to długość zazwyczaj przeznaczona do kategorii sukni wieczorowych.

Na okazje mniej wyszukane (pół-formalne), może być użyta krótsza długość sukienki. Do połowy XX wieku tego typu sukienka była znana jako „Late Aternoon”. Kiedy dżentelmeni (czy też biznesmeni) spotykali się ze sobą w garniturach, ich towarzyszki potrzebowały nosić stroje, które do nich pasowały – stroje biznesowe lub właśnie sukienki tzw „Afternoon”.

Natomiast w trakcie lat 80′ kryteria, według których sukienkę uznawano za koktajlową nie była jej długość, lecz poziom jej przepychu. W połowie XX wieku, niektórzy krawcy-projektanci rozpoczęli opisywać suknie koktajlowe o pełnej spódnicy jako „sukienki do tańca”. Takie sukienki nadają się na imprezy taneczne, ale nie na bal ani na okazje „White Tie”, gdzie ubiera się suknie balowe. Christian Dior po raz pierwszy użył terminu „sukienka koktajlowa” w latach 40′ w odniesieniu do sukienek, które się ubiera wczesnym wieczorem.

Dodaj komentarz